HISTORIEK

Even voorstellen … Geschied- en Heemkundige Kring ‘De Gaverstreke’.

In 1972 werd deze vereniging opgericht onder impuls van talrijke Waregemse  prominenten en leraars van het Waregems Heilig-Hartcollege; en in het 25ste jaarboek (1997) in herinnering gebracht.

Zoals de benaming aangeeft, is vorsingswerk en geschiedschrijving over Groot-Waregem en de wijde regio het opzet. Het opsporen van oude geschriften die de tand des tijds hebben doorstaan, is één van de belangrijkste taken. Hoe het landschap de voorbije 1.000 jaar evolueerde, van Methelawoud tot Waregem-stad, lezen wij in de 100-den artikels die inmiddels in de jaarboeken zijn verschenen.
Over alle mogelijke thema’s verschenen reeds wetenschappelijk onderbouwde artikels: opgravingen, oorlogen en hongersnood, bestuurlijke inrichting en onderwijs, het kerkelijk en sociaal-economisch dorpsleven, demografie en familienaamgeving. Elk jaarboek bevat ook boeiende artikels over Beveren-Leie, Desselgem en Groot-Anzegem. Vele dorpsbewoners van weleer passeren de revue, zij die het zaad gestrooid hebben waarvan wij de vruchten plukken.

Het jaarboek van 2013 bevat een overzicht van alle gepubliceerde artikels van de 40 vorige jaar.

Het documentatiecentrum.

Een uitgebreide bibliotheek, uitgebouwd door onze ijverige ere-voorzitter van het eerste uur,  E.H. Guy Algoet  staat ter beschikking van onze medewerkers en geïnteresseerden.

Voor schoolopdrachten met historische inslag zijn ook studenten welkom.

De verzameling tijdschriften en boeken handelen uiteraard over Groot-Waregem, maar ook over algemene en kerkelijke geschiedenis, onderwijsinstellingen, streek- en dorpsgeschiedenis van West- en Oost-Vlaanderen, wereldoorlog I en II, genealogie, taal en hulpwetenschappen, kunst en personalia. Gezinsreconstructies, volkstellingen en belastingslijsten zijn voor stamboompluizers als gesneden brood om een familiekroniek te schrijven die tot vóór 1600 kan opklimmen.